Pikantní kachní bujon se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Játra kuřecí
  • 100 g Švestky
  • 150 g Žaludky drůbeží
  • 150 g Kuřecí srdíčka
  • 200 g Kachní prsa
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Kardamom
  • 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 4 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 kg Kachna mražená
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1587 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 294 g
  • Sodík 598 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 245.9 mg
  • Draslík 1015.3 mg
  • Vláknina 13923 mg
  • Vitamín A 13923 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.3 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky (bez pecek) omyjeme a pokrájíme na kousky. Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přimícháme mletý pepř a maso, které dusíme přibližně 5 minut. Pak přimícháme pokrájené švestky, rozdrobený krajíc chleba a dusíme dalších 5 minut.

  • 3

    Potom přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0.5 litru černého piva a pomalu vaříme 5-7 minut.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, pepřem, kardamomem a podáváme.

  • 5

    Bujon z kachny [29086]:

  • 6

    Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.

  • 7

    Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.

  • 8

    Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.

  • 9

    Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.

  • 10

    Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).

  • 11

    Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.

Komentáře k receptu