Lepkavý datlový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 17 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 88.6 mg
- Draslík 217.1 mg
- Vláknina 3136.3 mg
- Vitamín A 3136.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Datle vypeckujeme a nasekáme. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodu, přivedeme k varu a cca 5 min. povaříme do změknutí. Kastrůlek odstavíme a vmícháme sodu bicarbonu. Odložíme stranou.
-
2
V míse utřeme do hladkého krému polovinu másla s 220 g cukru. Postupně vmícháme rozšlehaná vejce, mouku a přidáme datle. Těsto vlijeme do zlehka vymazané formy a pečeme cca 25 min. v troubě předehřáté na 180 stupňů. Dort je hotový, když se přestane lepit na špejli.
-
3
Mezitím si připravíme polevu. Zbytek másla a cukru zahřejeme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme cca 4-5 min. Poté vmícháme smetanu, přivedeme k varu a zvolna provaříme asi 5 min. do zhoustnutí.
-
4
Dort polijeme polevou a ihned, ještě teplý podáváme.