Lepkavý datlový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 155 g Datle
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 310 g Cukr třtinový
  • 90 g Samokypřicí mouka
  • 500 ml Voda pitná
  • 185 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 404 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 88.6 mg
  • Draslík 217.1 mg
  • Vláknina 3136.3 mg
  • Vitamín A 3136.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Datle vypeckujeme a nasekáme. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodu, přivedeme k varu a cca 5 min. povaříme do změknutí. Kastrůlek odstavíme a vmícháme sodu bicarbonu. Odložíme stranou.

  • 2

    V míse utřeme do hladkého krému polovinu másla s 220 g cukru. Postupně vmícháme rozšlehaná vejce, mouku a přidáme datle. Těsto vlijeme do zlehka vymazané formy a pečeme cca 25 min. v troubě předehřáté na 180 stupňů. Dort je hotový, když se přestane lepit na špejli.

  • 3

    Mezitím si připravíme polevu. Zbytek másla a cukru zahřejeme v kastrůlku a za stálého míchání povaříme cca 4-5 min. Poté vmícháme smetanu, přivedeme k varu a zvolna provaříme asi 5 min. do zhoustnutí.

  • 4

    Dort polijeme polevou a ihned, ještě teplý podáváme.

Komentáře k receptu