Prejtová polévka s játrovou paštikou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Prejt
  • 200 g Zelí kysané
  • 100 g Paštika z husích jater
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Kmín mletý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 cl Víno šumivé (sekt)
  • 3 polévková lžíce Husí sádlo
  • 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1124 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 127 g
  • Sodík 935 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 70.5 mg
  • Draslík 773.5 mg
  • Vláknina 14811.5 mg
  • Vitamín A 14811.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a v hrnci na husím sádle zpěníme dorůžova. Přidáme prejt, ochutíme pepřem, solí (1/2 lžičky), mletým kmínem a majoránkou. Promícháme, zalijeme 1 litrem husího bujonu.

  • 2

    Pomalu při mírné teplotě polévku vaříme, přidáme odkapané kysané zelí, 2 cl sektu a vaříme 10 minut.

  • 3

    Játrovou husí paštiku smícháme v misce se zakysanou smetanou, pepřem, pomalu vmícháme do polévky a povaříme 3-4 minuty.

  • 4

    Podle chuti dosolíme a podáváme.

  • 5

    Husí bujon [29083]:

  • 6

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 7

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 8

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 9

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 10

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu