Krůta plněná sladkou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 325 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Kaštany jedlé
  • 100 g Sádlo vepřové škvařené
  • 200 g Rýže loupaná
  • 3 g Hřebíček
  • 5 g Skořice mletá
  • 40 g Oříšky piniové
  • 200 g Hrozinky
  • 6 g Pepř černý mletý
  • 100 g Sůl
  • 6 g Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 dl Víno bílé
  • 2 dl Voda pitná
  • 5 kg Krůta mražená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 865 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 3884 mg
  • Bílkoviny 113 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 423.3 mg
  • Vláknina 5936.2 mg
  • Vitamín A 5936.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na hlubší pánvi osmažíme na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájené krůtí vnitřnosti a 5 minut restujeme. Nakonec přisypeme hrozinky, skořici, piniové oříšky, vyloupané jedlé kaštany, hřebíček a rýži. Vše zalijeme vínem a vodou, promícháme a necháme 30 minut vařit na mírném ohni. Po odstavení osolíme, opepříme a vzniklou směsí naplníme vykuchanou krůtu, kterou uvnitř potřeme solí. Krůtu zašijeme, vložíme na pekáč, pořádně osolíme a okmínujeme. Do všech rohů pekáče dáme půlky jablka a pečeme asi 4 hodiny ve středně vyhřáté troubě nejprve zakrytý alobalem, často podléváme.

  • 2

    Krůtu porcujeme vystydlou, aby se náplň při krájení nevydrolila, potom krátce dopečeme a servírujeme porce zalité vypečenou šťávou.

Komentáře k receptu