Rybí polévka s lososem a divokou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 60 g Rýže černá
  • 600 g Filety z lososa atlantického
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Limetka
  • 1 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Estragon
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 753 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 135 g
  • Sodík 1067 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 96 mg
  • Draslík 934 mg
  • Vláknina 13759 mg
  • Vitamín A 13759 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Estragon omyjeme, osušíme, lístky otrháme a odložíme do misky.

  • 2

    Divokou rýži uvaříme podle návodu.

  • 3

    Filety lososa omyjeme, osušíme, pokapeme limetkovou šťávou. Pak lososa pokrájíme na menší kousky.

  • 4

    V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém podusíme kousky lososa s estragonem.

  • 5

    Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu. Zmírníme teplotu, osolíme, opepříme citronovým pepřem a přimícháme špetku pálivé papriky.

  • 6

    Přidáme uvařenou rýži a vaříme 4-6 minut a podáváme.

  • 7

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 8

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 9

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 10

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 11

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu