Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brokolice
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Pórek
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 150 g Dýně
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 2 polévková lžíce Kapary sterilované
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Kurkuma
  • 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 2877 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 1362.2 mg
  • Vláknina 38509.6 mg
  • Vitamín A 38509.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 231.7 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat.

  • 2

    Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky.

  • 3

    V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř.

  • 4

    Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.

  • 5

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 6

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 8

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 9

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 10

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 11

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu