Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 300 g Ředkev bílá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 1 kávová lžička Chilli omáčka
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 3 ks Chilli paprička
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Česnekové máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 191 g
  • Sodík 2542 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 29.8 mg
  • Draslík 1008.5 mg
  • Vláknina 34837.8 mg
  • Vitamín A 34837.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 125.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chilli papričky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté bílé ředkvičky s mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Z omytého kerblíku otrháme lístky a odložíme do misky.

  • 2

    V hrnci na česnekovém másle postupně zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev s chilli, promícháme a dusíme asi 5 minut.

  • 3

    Zeleninu zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme dalších 5 minut.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, chilli omáčkou, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme.

  • 5

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 6

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 7

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 8

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 9

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 10

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 11

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu