Jehněčí nožičky s omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Celer - nať
  • 180 g Cibule
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 240 g Mrkev kořen
  • 200 g Pórek
  • 6 g Petržel - nať
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 6 g Pažitka
  • 1 g Hřebíček
  • 4 g Pepř černý celý
  • 10 g Sůl hrubozrnná
  • 1000 g Jehněčí nožičky
  • 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 100 ml Voda pitná
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 858 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 2196 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 385.9 mg
  • Draslík 489.5 mg
  • Vláknina 9680.2 mg
  • Vitamín A 9680.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nožičky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, sůl, pepř, bylinky, hřebíček.

  • 2

    Vaříme 3 hodiny, poté nožičky i zeleninu vyjmeme na talíř a necháme vystydnout.

  • 3

    Z vývaru odstraníme přebytečný tuk a necháme 60 minut zvolna vařit.

  • 4

    Zahustíme jíškou ze 100g másla a mouky, přimícháme žloutky, smetanu a nasekanou petržel.

  • 5

    Omáčka nesmí projít varem, protože by se srazila.

  • 6

    Žampiony rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme 20 g másla. Zaklopené uvedeme do varu, povaříme 15 minut.

  • 7

    Nožičky obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Na závěr dáme do omáčky i houby, povaříme 10 minut, posypeme sekanou pažitkou a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu