Holubí bujon s kukuřicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Zeleninová směs mexická - Bonduel
  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule červená
  • 3 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1058 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 2639 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 836 mg
  • Vláknina 9056.2 mg
  • Vitamín A 9056.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mexickou mraženou směs s kukuřicí propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přidáme zeleninu, promícháme a společně dusíme asi 4 minuty. Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.

  • 4

    Dochutíme bílým pepřem, solí a podáváme.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu