Karamelový nákyp s meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 g Meruňky
  • 75 g Rýže loupaná
  • 10 g Citronová kůra
  • 200 g Cukr moučkový
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Likér pomerančový
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 65.3 mg
  • Draslík 193.7 mg
  • Vláknina 4160 mg
  • Vitamín A 4160 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo

  • 2

    a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže.

  • 3

    Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy.

  • 4

    Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout.

Komentáře k receptu