Pražmy pečené na pomerančích a česneku
Suroviny
- 600 g Pražma
- 100 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Fenyklová semínka
- 1 ks Citrony
- 4 ks Pomeranče
- 4 ks Tymián čerstvý
- 0.25 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 6 stroužek Česnek
- 0.125 l Víno bílé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 383 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 9 g
- Sodík 266 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 100.5 mg
- Draslík 1305.5 mg
- Vláknina 26336.2 mg
- Vitamín A 26336.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 210.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu rozpálíme na 220°C. Ryby omyjeme, osušíme, ochutíme solí a pepřem. Tymián opláchneme a rozdělíme i dovnitř ryb. Stejně rozdělíme polovinu oloupaného a pokrájeného česneku. Pomeranče a citron omyjeme, odkrojíme tenké plátky kůry z jednoho pomeranče a citronu. Dva pomeranče s půlkou citronu vymačkáme a šťávu odložíme. Zbylé pomeranče oloupeme a rozkrájíme na plátky.
-
2
Smícháme olej, fenyklová semínka, víno, vývar, pomerančovou i citronovou šťávu a zbytek česneku. Ryby vložíme do pekáčku, tuto směs na ně rozdělíme a pečeme na střední liště trouby cca 25 minut. Během pečení jednou obrátíme, průběžně přeléváme vypečenou šťávou.
-
3
Tekutinu z pekáčku přelijeme do pánve, rybu uchováme v teplé troubě. Do omáčky přidáme pomerančové plátky i kůru, dochutíme solí, pepřem a cukrem.
-
4
Ryby rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, dozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.