Penne s artyčoky a krevetami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 800 g Krevety tygří - loupané
  • 350 g Těstoviny penne
  • 90 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1097 kcal
  • Sacharidy 175 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1324 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 217.5 mg
  • Draslík 3724.7 mg
  • Vláknina 113317 mg
  • Vitamín A 113317 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 120.6 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si misku se studenou vodou, kterou jsme ochutili citronovou šťávou. Z mladých kulatých artyčoků odkrojíme stonky, odstraníme vnější tvrdé či ovadlé listy, špičky listů rovněž odkrojíme.

  • 2

    Hlavičky artyčoků nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme středy s jemnými chloupky, dílky artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do připravené misky s vodou a citronovou šťávou.

  • 3

    Nakrájené artyčoky slijeme a osušíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme artyčoky, prolisovaný česnek a polovinu množství pokrájené petržele a máty.

  • 4

    Osolíme a opepříme. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až jsou artyčoky měkké. Měkkost zkoušíme píchnutím ostrým nožem.

  • 5

    Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.

  • 6

    Do pánve k artyčokům vložíme vařené oloupané krevety, které jsou rozkrojené na 3 kusy. Promícháme a 2 minuty ohříváme.

  • 7

    K hotovým těstovinám přidáme máslo a mícháme, až se máslo rozpustí. Po lžících přidáme k těstovinám artyčokovou směs a opatrně smícháme. Iuhned podáváme posypané zbývajícími bylinkami.

Komentáře k receptu