Vařený pórek se sýrovou holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Gouda
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1.4 kg Pórek
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 744 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 198 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 337.7 mg
  • Draslík 678.2 mg
  • Vláknina 12860.5 mg
  • Vitamín A 12860.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.5 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórek očistíme a rozkrojíme na několik dílů. Cca 4-5min povaříme ve vroucí vodě, poté prudce zchladíme a necháme okapat.

  • 2

    Na omáčku zvolna rozpustíme 150g másla, pěnu sebereme. Žloutky rozmícháme s vínem a špetkou soli a ve vodní lázni z nich metličkou ušleháme tuhý sníh. Postupně přidáváme tekuté máslo, omáčku nevaříme. Vmícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

  • 3

    Rozpálíme zbytek másla a pórek na něm prohřejeme. Několikrát obrátíme, osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a podáváme se sýrovou omáčkou, posypaný nasekanu petrželkou.

Komentáře k receptu