Rizoto z telecího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 150 g Tuk
  • 25 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 800 g Rýže loupaná
  • 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 750 g Telecí plec
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 571 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 1125 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 85.8 mg
  • Draslík 338.2 mg
  • Vláknina 6489 mg
  • Vitamín A 6489 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    Cibuli oloupeme a na drobno nakrájíme. Na poloviční dávce tuku ji osmahneme dorůžova. Přidáme maso, mírně je osolíme, opepříme a krátce dusíme ve vlastní šťávě. Pak je zalijeme teplou vodou a dusíme doměkka.

  • 3

    Z měkkého masa odlijeme asi 500g šťávy. Z části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji šťávou z dušeného masa a 200g vody a dobře rozšleháme. Podle potřeby přisolíme a nejméně 20 minut vaříme. Šťávu procedíme.

  • 4

    Nakonec maso lehce vmícháme do dušené rýže.

  • 5

    Při podávání rizoto tvarujeme v šálku, vyklopíme je na teplý talíř a podlijeme připravenou šťávou. Povrch posypeme strouhaným sýrem.

  • 6

    Příprava rýže: Rýži opereme, spaříme a zalijeme vodou (na jeden šálek rýže jeden a půl šálku vody). Přidáme hrášek a tuk, osolíme, krátce povaříme a pod poklicí v troubě udusíme doměkka.

Komentáře k receptu