Podkrkonošský vánoční hubník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Houby sušené
  • 60 g Krupky trhané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 640 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 359 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 174.4 mg
  • Draslík 697.6 mg
  • Vláknina 9941 mg
  • Vitamín A 9941 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 419.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je na 1 hodinu do studené vody. Pak je scedíme a pokrájíme na kousky.

  • 2

    Dobře omyté krupky dáme vařit do osolené vody. (1 díl krupek 1 2 díly vody a 1/2 lžičky soli.) Vaříme je doměkka přibližně 25 minut.

  • 3

    Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme.

  • 4

    Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do větší mísy a zalijeme mlékem.

  • 5

    V pánvi na rozpáleném másle zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, 1/2 lžičky soli. 1/2 lžičky pepře, 1 lžičku kmínu, promícháme a dusíme doměkka asi 15 minut. Pak podušené houby i s omastkem dáme k rohlíkům, přidáme uvařené krupky, promícháme, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a přimícháme rozkvedlané vejce ve smetaně.

  • 6

    Hubník vlijeme do sádlem vymaštěného pekáče a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 50-60 minut do doby až bude mít zlatou kůrku.

  • 7

    Vánoční hubník podáváme horký.

Komentáře k receptu