Zelný prejt

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Česnek
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Brambory
  • 1 kg Zelí kysané
  • 1 polévková lžíce Mouka sójová plnotučná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 5 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 429 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 563 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 78.4 mg
  • Draslík 1703.5 mg
  • Vláknina 25101.8 mg
  • Vitamín A 25101.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 166.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kysané zelí nakrájíme nadrobno a dáme ho hrnce na rozpálené sádlo (3 lžíce) za občasného míchání podusit (10-15 minut).

  • 2

    V pekáči na rozpáleném sádle (2 lžíce) zpěníme drobně pokrájenou cibuli dozlatova.

  • 3

    Oloupané, omyté syrové brambory jemně nastrouháme do mísy a přebytečnou vodu slijeme. K bramborám přidáme 1 vejce, 1 velkou lžíci sójové mouky, pepř, kmín, sůl, česnek a majoránku. Nakonec těsto smícháme se zelím, podle chuti přimícháme 1-2 lžičky cukru a rozředíme 0,5-1 dl mléka. Směs promícháme, dáme ji do pekáče na cibuli a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova, až bude mít zelný prejt zlatohnědou kůrku.

  • 4

    Rozdělíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu