Velikonoční polévka s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Kopřiva
  • 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Šťovík
  • 1 polévková lžíce Chudobka květ
  • 1 polévková lžíce Listy jahodník
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 452 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 307 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 177.6 mg
  • Draslík 53 mg
  • Vláknina 712.3 mg
  • Vitamín A 712.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.

  • 2

    V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.

  • 3

    Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 4

    V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.

  • 5

    Polévku podáváme s opraženou žemlí.

Komentáře k receptu