Lasagne s mořskými plody a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Máslo čerstvé
  • 75 g Sýr Parmezán
  • 450 g Krevety tygří - loupané
  • 4 g Šafrán
  • 130 g Sýr Fontina
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
  • 5 ks Hřebenatka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř cayenský
  • 1 stroužek Česnek
  • 7 plátek Lasagne
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 703 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 786 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 222.6 mg
  • Draslík 242 mg
  • Vláknina 224.7 mg
  • Vitamín A 224.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 951.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu zahřejeme na 190 °C. Hřebenatky a oloupané tygří krevety nakrájíme na sousta a rozložíme na talíř. Posypeme prolisovaným česnekem a dle potřeby osolíme a opepříme. V hluboké pánvi zahřejeme třetinu množství másla, vložíme hřebenatky a krevety. Za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě, až krevety získají růžovou barvu. Vyjmeme pomocí naběračky a dáme stranou.

  • 2

    Do pánve přidáme zbývající máslo a necháme rozehřát. Přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty na mírném ohni. Poté zvýšíme teplotu na střední stupeň a postupně přiléváme mléko. Po každém přilití řádně promícháme. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a velmi hustá. Přimícháme smetanu, víno, šafránový prášek a cayenský pepř. Osolíme, opepříme a omáčku odstavíme.

  • 3

    Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků sýru Fontina a posypeme třetinou nastrouhaného parmezánu. Navrch rovnoměrně rozložíme polovinu osmažených hřebenatek a krevet. Poté zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, nakonec zalijeme zbývající omáčkou a posypeme zbytkem parmezánu.

  • 4

    Lasagne pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až bublají a mají zlatavý povrch. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu