Lasagne s masovými knedlíčky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Strouhanka
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 300 g Vepřové maso mleté
 - 300 g Hovězí maso mleté
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 750 ml Mléko plnotučné
 - 60 ml Olej olivový
 - 75 ml Sýr Parmezán
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Muškátový oříšek
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 7 plátek Lasagne
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 896 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 146 g
 - Sodík 850 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 208.3 mg
 - Draslík 1001.8 mg
 - Vláknina 9835 mg
 - Vitamín A 9835 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1182.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve zhotovíme masové knedlíčky. Do velké mísy vložíme 175 g hovězího a 175 g vepřového mletého masa. Přidáme vejce, strouhanku, 30 ml nastrouhaného parmezánu, polovinu nakrájené petržele a jeden utřený stroužek česneku. Osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Vše promícháme dřevěnou měchačkou a poté uhněteme rukama, až získáme jemnou a trochu lepkavou směs.
 - 
                                3
Omyjeme si ruce, opláchneme je studenou vodou, dlaněmi uválíme z masové směsi 60 velmi malých kuliček. Masové knedlíčky položíme na plech, necháme je 30 minut chladnout v lednici.
 - 
                                4
Mezitím nalijeme mléko pro bešamelovou omáčku do hrnce. Bobkový list natrháme a přidáme spolu s tymiánem do mléka. Mléko uvedeme k varu, odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme louhovat.
 - 
                                5
Zhotovíme masovou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, vložíme jemně pokrájenou cibuli, mrkev, celer a utřený česnek. Smažíme na mírném ohni 5 minut, až je zelenina měkká, občas zamícháme. Přimícháme zbývající mleté hovězí a vepřové maso a smažíme na mírném ohni 10 minut. Často mícháme. Kousky masa od sebe oddělujeme.
 - 
                                6
Osolíme a opepříme, poté nasypeme nakrájená nakládaná rajčata, zbytek petržele a oregano s bazalkou. Důkladně promícháme, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 50 minut, občas zamícháme.
 - 
                                7
Mezitím ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej. Masové knedlíčky smažíme po várkách 7 minut na středním až prudkém ohni, aby byly osmahnuté ze všech stran. Pánví občas zatřeseme, aby se knedlíčky otočily. Hotové masové knedlíčky přendáme na papírové utěrky a necháme oschnout.
 - 
                                8
Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. Zhotovíme bešamelovou omáčku. Mléko prolijeme cedníkem, tymián a bobkový list odstraníme. Ve středním hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a smažíme 2 minuty. Stále mícháme.
 - 
                                9
Postupně přiléváme mléko, po každém přidání pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme k bodu varu, za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
 - 
                                10
Třetinu masové omáčky nalijeme do větší mělké zapékací nádoby.
 - 
                                11
Přidáme polovinu masových knedlíčků, zalijeme třetinou bešamelové omáčky a zakryjeme polovinou plátků předvařených lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbývající masovou a bešamelovou omáčku.
 - 
                                12
Posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut, až omáčka bublá a povrch je zlatavý. Před podáváním necháme 10 minut odstát.