Jelení guláš s červeným vínem
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Slanina vepřová
 - 10 g Skořice celá
 - 300 g Brusinky
 - 1 kávová lžička Povidla švestková
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 5 ks Nové koření celé
 - 5 ks Jalovec
 - 1 ks Hřebíček
 - 0.5 ks Badyán
 - 2 dl Víno červené
 - 3 dl Voda pitná
 - 1 dl Olej slunečnicový
 - 1 kg Cibule
 - 1 kg Jelení maso
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 559 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 154.9 mg
 - Draslík 887.5 mg
 - Vláknina 8855.3 mg
 - Vitamín A 8855.3 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.1 mg
 - Vitamín E 7.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jelení maso omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji osmažíme do zlatohněda. Přimícháme sladkou papriku, divoké koření (0,5 lžičky pepř celý, 5 ks nové koření, 5 ks jalovec), rychle promícháme a krátce osmažíme. Dáme pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak přidáme maso, sůl, mletý pepř, švestková povidla, promícháme, přilijeme 3 dl vody a dusíme.
 - 
                                2
Slaninu pokrájíme na drobné kostičky, přidáme 1 lžíci sádla a v druhém hrnci slaninu dozlatova vypražíme, přimícháme hladkou mouku a uděláme tmavší jíšku. Dáme pozor, aby se nepřipálila.
 - 
                                3
Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké a zůstala jen šťáva z masa. Pak ji do guláše přimícháme.
 - 
                                4
Mezitím v malém rendlíku svaříme červené víno (asi 2 minuty) s badyánem, skořicí, cukrem a hřebíčkem. Pak víno přecedíme přímo do hrnce ke guláši, promícháme a necháme přejít varem.
 - 
                                5
Porce jeleního guláše ozdobíme brusinkami a podáváme.