Kuřátka na česneku a víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 1500 g Kuře
 - 800 g Artyčoky sterilované
 - 10 g Rozmarýn čerstvý
 - 200 ml Víno bílé
 - 2 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1146 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 931 mg
 - Bílkoviny 77 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 299.3 mg
 - Draslík 1432.1 mg
 - Vláknina 38610 mg
 - Vitamín A 38610 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.3 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čtyři malá kuřátka zevnitř i vně osolíme a opepříme, do každého vložíme stroužek česneku a snítku rozmarýny. Svážeme je a potřeme máslem.
 - 
                                2
Vložíme je na pekáč s roštem a 40-45 minut je pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení je potíráme výpekem, pečeme dozlatova.
 - 
                                3
Smícháme přísady na marinádu, podle chuti ji osolíme a opepříme. V marinádě několikrát obrátíme artyčoky a necháme je stát alespoň 30 minut.
 - 
                                4
Svaříme víno, až se svaří na 90 ml. Odstavíme je. Kuřátka vyjmeme z pekáče a udržujeme je teplá.
 - 
                                5
K výpeku na pekáči přilijeme svařené víno a zamícháme. Přimícháme artyčoky a 2-3 polévkové lžíce marinády a přivedeme k varu. Kuřátka podáváme s artyčoky a šťávou, zdobíme rozmarýnou a řezy citronu.