Studený nákyp s rumovým krémem
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 15 g Mouka pšeničná hrubá
- 5 g Mouka rýžová
- 140 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 150 g Marmeláda malinová
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.125 l Rum
- 0.5 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 929 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 57 g
- Sodík 126 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 684.5 mg
- Draslík 133.8 mg
- Vláknina 3749.7 mg
- Vitamín A 3749.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V míse smícháme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme 15-20 minut. Poté zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku. 
- 
                                2Těsto promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a v rozpálené troubě rychle upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, poté nakrájíme na menší kostky a rozdělíme na tři díly. 
- 
                                3Jednu část vložíme do mísy, přelijeme žloutkovým krémem, postříkáme marmeládou. Posypeme druhou částí těstových kostek, opět přelijeme krémem a zavařeninou. Navrch dáme zbytek kostek. Takto upravený nákyp odložíme na studené místo na cca 4 hodiny. Vychladlý dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme. 
- 
                                4Krém připravíme tak, že v kotlíku ušleháme smetanu s cukrem, žloutky, rýžovou moukou a vanilku. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme, až krém mírně zhoustne. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Do studeného přimícháme rum. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        