Anglické mětynky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.29 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 283 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 8.6 mg
  • Draslík 7.2 mg
  • Vláknina 4341 mg
  • Vitamín A 4341 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku se sušeným droždím, cukrem a solí. Přidáme máslo a směs rozemneme na drobenku. Přilijeme mléko a 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které hněteme ještě 10 minut.

  • 2

    Těsto vložíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

  • 3

    Na pracovní desce těsto znovu prohněteme a rozdělíme na 8 dílů. Vytvarujeme bochánky, které urovnáme na plechy vyložené pečicím papírem. Každý bochánek uprostřed propíchneme rukojetí vařečky, kterou několikrát otočíme. Povrch ještě propícháme vidličkou. Bochánky přikryjeme fólií potřenou olejem a necháme 20 minut dokynout.

  • 4

    Před pečením mětynky mírně poprášíme hladkou moukou a pečeme v silně vyhřáté troubě 15-20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

Komentáře k receptu