Špagety s masovými koulemi
Suroviny
- 25 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 150 g Strouhanka
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 450 g Hovězí maso mleté
 - 450 g Špagety
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Hovězí vývar základní
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Estragon
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 909 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 918 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 81.8 mg
 - Draslík 752.8 mg
 - Vláknina 6305.3 mg
 - Vitamín A 6305.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Strouhanku nasypeme do misky, přidáme mléko a dáme 30 minut stranou, aby se vsáklo.
 - 
                                2
Rozpustíme v pánvi polovinu másla, přidáme mouku a smažíme 2 minuty. Přiléváme postupně hovězí vývar a pět minut povaříme. Vmícháme pokrájená rajčata, cukr, rajčatový protlak a estragon. Osolíme čtvrt lžičkou soli a povaříme 25 minut.
 - 
                                3
Ve větší míse smícháme maso, pokrájenou cibuli, papriku a mlékem nasáklou strouhanku a osolíme čtvrt lžičkou soli. Z hmoty utvoříme 14 koulí. Rozehřejeme olej v pánvi a zbývající máslo a osmahneme koule do hněda. Poté přeložíme do zapékací mísy, přelijeme rajčatovou směsí z pánve, přikryjeme a zapékáme v předehřáté troubě 25 minut.
 - 
                                4
Špagety uvaříme ve vodě s lžičkou solio na skus. Poté přecedíme a necháme okapat.
 - 
                                5
Hovězí koule vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a podáváme se špagetami.