Sýrové cappellacci s boloňskou omáčkou
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
 - 130 g Slanina vepřová
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 90 g Sýr Taleggio
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Sýr Ricotta
 - 300 g Mouka pšeničná hladká
 - 15 ml Olej olivový
 - 60 ml Sýr Parmezán
 - 120 ml Víno bílé
 - 600 ml Hovězí vývar základní
 - 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Muškátový oříšek
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 2 hrst Sýr Parmezán
 - 1 hrst Bazalka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1401 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 251 g
 - Sodík 3504 mg
 - Bílkoviny 85 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 414.4 mg
 - Draslík 1549 mg
 - Vláknina 11003.5 mg
 - Vitamín A 11003.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme nádivku. Nastrouháme parmezán, muškátový oříšek a sýr taleggio po odříznutí kůrky nakrájíme na kostičky. V míse smícháme ricottu, sýr taleggio, parmezán, vejce a muškátový oříšek. Dochutíme solí a pepřem a vše promícháme.
 - 
                                2
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, vyválíme plát a
 - 
                                3
kráječem na ravioli vyřízneme 7 čtverců a do každého středu čtverce umístíme trochu nádivky. Okraje kolem nádivky potřeme trochou vody, poté čtverce přehneme tak, abychom získali trojúhelníky. Okraje k sobě stlačíme.
 - 
                                4
Každý trojúhelník obtočíme kolem ukazováku a přitiskneme k sobě dva vzdálenější konce, aby těstoviny připomínaly biskupskou čepici. Těstoviny rozložíme na pomoučněnou utěrku, lehce posypeme moukou a necháme oschnout. Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme nadrobno. V pánvi necháme vzpěnit olej s máslem a poté osmažíme zeleninu, utřený česnek a slaninu nakrájenou na kostičky. Smažíme 10 minut, aby nám změkla zelenina. Přimícháme mleté hovězí a vepřové maso a smažíme dalších 10 minut. Snažíme se oddělit maso na co nejmenší kousky. Dochutíme solí a pepřem. Poté dolijeme vínem, zamícháme a povaříme dalších 5 minut. Ke směsi vložíme nakrájená rajčata a 250 ml vývaru. Uvedeme k bodu varu. Poté dusíme 2 hodiny velmi mírným varem. Občas promícháme. Do masové omáčky přilijeme smetanu a vaříme dalších 30 minut. Často mícháme.
 - 
                                5
Do hrnce nalijeme hovězí vývar a cappellacci v něm vaříme 5 minut. Poté těstoviny slijeme, smícháme s boloňskou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a lístky čerstvé bazalky.