Jáhlové pirohy s masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Jáhly - loupané proso
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 400 g Zelí kysané
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 0.5 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 972 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 502 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 305.1 mg
  • Draslík 770.6 mg
  • Vláknina 18431.8 mg
  • Vitamín A 18431.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.4 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1060 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly spaříme 2x vařící vodou, dáme je do hrnce, zalijeme je 1 litrem mléka a pomalu je uvaříme na kaši. Vaříme je přibližně 35–45 minut. Propasírujeme hotovou kaši do mísy a necháme vychladnout.

  • 2

    Do kaše přidáme 5 žloutků, rozpuštěné vlahé máslo, kvasnice rozpuštěné v 0,5 dl vody. Přidáme mouku a zlehka zamícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto propracujeme (jako na koláče), mělo by být vláčné, polotuhé. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.

  • 3

    Připravíme si nádivku. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v rendlíku na rozpáleném oleji (asi 3 lžíce) ji zpěníme dozlatova. Přidáme mleté maso, podle chuti až 1,5 lžičky soli, rozetřený česnek, pepř, majoránku, promícháme a dusíme přibližně 10–15 minut. Pak maso necháme vychladnout.

  • 4

    Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a větší formičkou o průměru asi 10 cm vykrojíme pirohy. Na střed dáme lžíci masové nádivky, přehneme a okraje stlačíme.

  • 5

    Pirohy poklademe na olejem (2 lžíce) vymaštěný plech a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20–30 minut při 220 °C.

  • 6

    Podáváme horké s kysaným zelím.

Komentáře k receptu