Makovec s vlašskými ořechy
Suroviny
- 100 g Ořechy vlašské
- 150 g Cukr krupice
- 50 g Cukr vanilka
- 50 g Mák mletý
- 20 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Želatina bílá plátky
- 330 g Mouka pšeničná hladká
- 4 g Mouka pšeničná hrubá
- 60 ml Rum
- 100 ml Olej slunečnicový
- 150 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 21 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 73.6 mg
- Draslík 306.5 mg
- Vláknina 3428 mg
- Vitamín A 3428 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej, rozmíchaný s mlékem a vejci, a mletý mák. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dno formy vyložíme pečicím papírem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a uhladíme. Dáme stranou malou část jader vlašských ořechů. Větší část rozemeleme, smícháme s rumem a želatinou a vlijeme na těsto.
-
2
Koláč pečeme 30 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, pocukrujeme vanilkovým cukrem a zdobíme jádry zbylých vlašských ořechů.