Sardinky zapékané s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 350 g Rajčata
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Brambory
  • 1 kg Sardinka obecná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián sušený
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Oregano sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 281 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 120 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 669.9 mg
  • Vláknina 8219 mg
  • Vitamín A 8219 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory dáme do hrnce se slanou vodu a přivedeme k varu. Vaříme je pod pokličkou 10 minut, poté je scedíme a vychladlé pokrájíme na plátky.

  • 2

    Sardinky vykucháme a očistíme - odřízneme jim hlavy a ocasy a podélně je rozřízneme. Otočíme je hřbetem nahoru a pevně stiskneme páteř, aby se uvolnily kosti. Obrátíme je břichem vzhůru a opatrně vytáhneme celou páteř. Omyjeme ve studené vodě a necháme okapat.

  • 3

    Rozehřejeme v pánvi olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a česnek.

  • 4

    Plátky brambor rozložíme v zapékací míse vymazané rostlinným olejem, posypeme je osmahnutou cibulí s česnekem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.

  • 5

    Rozevřeme sardinky, aby byly ploché, kůží dolů je položíme do zapékací mísy, přidáme pokrájená rajčata, tymián, oregano a nalijeme na ně víno. V předehřáté troubě pečeme 40 minut.

  • 6

    Podáváme horké.

Komentáře k receptu