Zapečené slávky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 30 g Strouhanka
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Víno bílé
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 963 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 2684 mg
  • Bílkoviny 92 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 298.5 mg
  • Draslík 2492.1 mg
  • Vláknina 1440 mg
  • Vitamín A 1440 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 74.3 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme.

  • 2

    Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme.

  • 3

    Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme.

  • 4

    Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne.

  • 5

    Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme.

Komentáře k receptu