Koláč z podzimních plodů
Suroviny
- 85 g Máslo čerstvé
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Jablka
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Ostružiny
- 4 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 29 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 279.7 mg
- Draslík 186.4 mg
- Vláknina 7098.8 mg
- Vitamín A 7098.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V robotu prošleháme mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidáme vejce a znovu prošleháme. Těsto rozválíme a vyložíme jím máslem vymazanou a hladkou moukou vysypanou koláčovou formu o průměru 20cm. Dno několikrát propíchneme vidličkou a formu necháme 30 minut v chladu. 
- 
                                2Potom na těsto položíme kolečko pečicího papíru, zatížíme fazolemi a korpus pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Vyjmeme z trouby, papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. 
- 
                                3Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky. Rozšleháme žloutky s cukrem, smetanou a vanilkovou trestí. 
- 
                                4Jablka spolu s omytými ostružinami rozložíme na korpus, zalijeme připraveným krémem, poprášíme skořicí a pocukrujeme. 
- 
                                5Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        