Valašské vepřové medailonky – kočičí křik
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 750 g Vepřová panenka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Šalotka
- 1 dl Bujón hovězí
- 2.5 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 594 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 36 g
- Sodík 6656 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 116.9 mg
- Draslík 1412 mg
- Vláknina 1184 mg
- Vitamín A 1184 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenké plátky. Maso osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a mletým zázvorem. 
- 
                                2Očištěnou šalotku drobně pokrájíme a v hluboké pánvi ji zpěníme na rozpáleném oleji s máslem. 
- 
                                3Na šalotku položíme plátky masa, krátce je restujeme z obou stran. Po 1 minutě restování přilijeme horký hovězí bujon, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru (z čerstvého citronu!) a pod pokličkou dusíme 5–10 minut doměkka. Občas promícháme. 
- 
                                4V zakysané smetaně si rozmixujeme hladkou mouku a pomalu ji za stálého míchání přilijeme k masu a krátce povaříme. 
- 
                                5Podle chuti můžeme přidat pár kapek octa (nebo citronové šťávy). 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        