Valašský pikantní guláš se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Hovězí maso přední
  • 100 g Cibule
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 250 g Zelí kysané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 7 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 482 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 623 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 129.9 mg
  • Draslík 952.9 mg
  • Vláknina 4873.1 mg
  • Vitamín A 4873.1 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté a osušené hovězí maso pokrájíme na kostky. Očištěné cibule drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a nasekáme nadrobno. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na silnější plátky.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme olej, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky. Když se začne smažit, přidáme cibuli a smažíme ji dozlatova.

  • 3

    Pak přidáme maso, chilli, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Občas ho promícháme, posypeme sladkou paprikou a krátce, asi 1 minutu za stálého míchání společně smažíme.

  • 4

    Maso ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, majoránkou, promícháme a opatrně přilijeme horkou vodu (6 dl). Přidáme bobkový list, nové koření a pomalu pod poklicí dusíme asi 50-60 minut.

  • 5

    V 1 dl vody si rozmícháme dohladka 1 lžíci mouky. Po 40 minutách dušení přidáme do guláše žampiony. Když je maso měkké, přimícháme rozmíchanou mouku, povaříme ji 5 minut, pak přidáme kysané zelí, promícháme a vše společně dusíme ještě 6-8 minut.

  • 6

    Guláš podle chuti dosolíme a podáváme.

Komentáře k receptu