Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1 kostka Bujón natur kuřecí
  • 250 g Chřest bílý
  • 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 150 ml Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 320 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 183.9 mg
  • Draslík 144 mg
  • Vláknina 2930.5 mg
  • Vitamín A 2930.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oloupeme, nakrájíme na šikmá kolečka a uvaříme v osolené vodě, ve které jsme rozdrobili kostku kuřecího bujónu. Potom chřest vybereme děrovanou naběračkou a ve vývaru z něj ještě vaříme chřestové slupky. Po 15 minutách slupky vybereme a vyhodíme.

  • 2

    V druhém kastrolu zpěníme na oleji nasekanou cibuli, poté přisypeme chřest, zalijeme troškou vývaru z chřestu a krátce podusíme.

  • 3

    Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, poté přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška.

  • 4

    Vývar s chřestem procedíme a rozmícháme v něm jíšku.

  • 5

    Potom vše nalijeme zpět na chřest a zvolna dusíme 8 minut. Sýr rozkrájíme na drobné kousky a rozmícháme v polévce a nad ohněm mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec rozmícháme žloutky se smetanou a mícháme je do polévky, kterou už nevaříme. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme horké.

Komentáře k receptu