Pivní dort s čokoládovou polevou a se šlehačkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 260 g Cukr moučkový
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 80 g Kakao
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 70 g Tuk
  • 250 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1041 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 96 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 186.6 mg
  • Draslík 154.9 mg
  • Vláknina 6321 mg
  • Vitamín A 6321 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, rozpuštěným máslem, kakaem, pivem, vejci a zakysanou smetanou. Vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 170 °C, zhruba 45–50 minut. Dort necháme zchladnout ve formě a poté ho vyklopíme.

  • 2

    Vychladlý dost přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobícím sáčkem ozdobíme připravenou čokoládovou šlehačkou.

  • 3

    Ke zdobení si připravíme čokoládovou polevu a šlehačkový krém.

  • 4

    Na polevu ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem, nevaříme.

  • 5

    Na krém svaříme v rendlíku šlehačku, poté odstavíme a vmícháme máslo a rozlámanou čokoládu. Pečlivě rozmícháme dohladka a necháme pod fólií v chladničce vychladit. Poté z ní vyšleháme hustou šlehačku.

Komentáře k receptu