Slaný tvarohový koláč se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 100 g Tvaroh jemný
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Mouka žitná celozrnná předměřická
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Kečup
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 682 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 697 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 142.1 mg
  • Draslík 438.6 mg
  • Vláknina 2545.8 mg
  • Vitamín A 2545.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme celozrnnou mouku, sůl (1 lžičku), máslo a vše promícháme na drobenku. Pak přidáme vodu, 100 g tvarohu a vypracujeme důkladně těsto. Zpracujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 30 minut do chladničky. Připravíme si dortovou rozpínací formu, kterou vytřeme 2 lžícemi oleje.

  • 2

    Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky, dáme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Jarní cibulky a česnek očistíme. Omyté cibulky nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Anglickou slaniny pokrájíme na proužky.

  • 3

    V pánvi si na oleji (3 lžíce) krátce osmažíme slaninu, přidáme česnek, cibuli a houby. Promícháme, společně smažíme asi 2 minuty, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut. Ochutíme (0,5 lžičky) solí, pepřem, přimícháme kerblík. Když žampionová směs vychladne, přimícháme žloutek, nastrouhaný tvrdý sýr a zamícháme vyšlehaný sníh.

  • 4

    Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku, kterou formu vyložíme. Okraje placky vyzdvihneme asi 2-3 cm na okraj formy.

  • 5

    Na těsto rozetřeme žampionovou směs a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 35-40 minut dozlatova.

  • 6

    Před podáváním koláč pokapeme pikantním kečupem.

Komentáře k receptu