Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hlíva ústřičná
  • 100 g Ryzce čerstvé
  • 300 g Makarony milánské
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Dýně
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl bylinková
  • 3 stroužek Česnek
  • 3.5 l Voda pitná
  • 4 dl Vývar zeleninový
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Brusinky
  • 0.18 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 710 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 3389 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 216.9 mg
  • Draslík 936.6 mg
  • Vláknina 18947 mg
  • Vitamín A 18947 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlívu ústřičnou a ryzce dobře omyjeme a rozkrájíme na kousky velikosti sousta. Dýni (s oranžovou dužinou) omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky přibližně 2x2 cm. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na silnější kroužky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno a dáme ho do misky. Rozmarýn omyjeme, jehličky (lístky) otrháme, drobně posekáme a smícháme je s česnekem. V sítu promyjeme sušené brusinky a necháme je okapat.

  • 2

    V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém podusíme cibuli s česnekem a rozmarýnem. Přidáme houby s ostatní pokrájenou zeleninou. Restujeme za stálého míchání přibližně 2 minuty. Pak přimícháme sůl, bílý pepř, mletou papriku, brusinky, přilijeme zeleninový vývar, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut.

  • 3

    Do většího hrnce dáme vařit 2,5 litru vody s 1 lžičkou soli. Když přijde k varu, vložíme do ni makarony, které uvaříme podle návodu na sáčku. Uvařené scedíme, v sítu je propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a uchováme v teple.

  • 4

    V menším kastrolku si rozpustíme máslo. Z omyté petrželky otrháme lístky a drobně je pokrájíme.

  • 5

    Připravíme si dvě nádoby, ve větší přivedeme k varu 1 litr vody. V druhé menší nádobě si vyšleháme bílé víno se žloutky, a tuto nádobu posadíme do větší s vařící vodou. Víno se žloutky budeme nad parou šlehat do pěny. Pak nádobu se žloutky odstavíme mimo parní hrnec. Ke žloutkové pěně postupně budeme přimíchávat rozpuštěné máslo, hořčici a dochutíme bylinkovou solí.

  • 6

    Houby se zeleninou smícháme s těstovinou a zalijeme žloutkovou omáčkou.

  • 7

    Promícháme, rozdělíme porce a ihned podáváme.

Komentáře k receptu