Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 115 g Sýr Brie
  • 2 g Pepř černý celý
  • 55 g Sýr Čedar
  • 170 g Mouka pšeničná hladká
  • 115 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 565 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 497 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 256.7 mg
  • Draslík 289.3 mg
  • Vláknina 2393.5 mg
  • Vitamín A 2393.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme těsto: Do prosáté mouky přidáme špetku mořské soli. Změklé máslo rozkrájíme na drobné kousky a konečky prstů hněteme, dokud vzniklá hmota nezíská podobu drobenky. Pak přidáme dvě lžíce studené vody a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne hladké těsto. To přikryjeme a necháme v ledničce nejméně 20 minut odpočinout.

  • 2

    Připravíme bylinkový olej: Na jemno usekáme listy čerstvé bazalky, petržele a koriandru, vše smícháme s 2 lžícemi olivového oleje.

  • 3

    Připravené těsto vyjmeme z ledničky, vyložíme jím hlubší plech a necháme dalších 10 minut chladit.

  • 4

    Nakrájíme na silnější plátky 4 rajčata a sýr brie, nastrouháme čedar a utřeme česnek se solí.

  • 5

    Plech s těstem přikryjeme pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 10–12 minut. Papír z těsta opatrně odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut.

  • 6

    Zatím smícháme v míse mléko, žloutky, utřený česnek a čerstvě umletý pepř.

  • 7

    Těsto vyndáme z trouby, teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Těsto namažeme hořčicí, posypeme nastrouhaným čedarem a poklademe plátky rajčat. Navrch položíme plátky sýra brie a vše zalijeme připravenou vaječnou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut.

  • 8

    Koláč vyjmeme z trouby a potřeme připraveným bylinkovým olejem. Podáváme teplý.

Komentáře k receptu