Jahodový dort se šlehačkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 210 g Cukr moučkový
  • 30 g Cukr moučkový
  • 200 ml Voda pitná
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • 0.5 kg Jahody zahradní
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 344.1 mg
  • Draslík 158.4 mg
  • Vláknina 3845.3 mg
  • Vitamín A 3845.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku.

  • 2

    Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova.

  • 3

    Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku.

  • 4

    Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu