Křehký koláč s jogurtovým krémem a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 25 g Cukr krupice
  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1.8 dl Sirup javorový
  • 2.4 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
  • 6 polévková lžíce Maliny
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 294 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 94 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 73.7 mg
  • Draslík 95.4 mg
  • Vláknina 1663.3 mg
  • Vitamín A 1663.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky s 1 špetkou soli a přimícháme 25 g krupicového cukru.

  • 2

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Poté pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

  • 5

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

  • 6

    Omyjeme a necháme okapat čerstvé maliny.

  • 7

    Zapneme troubu na 190°C a dáme do ní ohřát pečící plech.

  • 8

    V míse si při vysokých obrátkách vyšleháme jogurtový krém: do mísy dáme 2.4 dl smetanového bílého jogurtu, 1.8 dl javorového sirupu, 1 sáček skořicového cukru, 1 bílek a 1 špetku soli. Šleháme přibližně 6-8 minut do doby, až se nám vše dokonale spojí.

  • 9

    Na připravené těsto nalijeme jogurtový krém, rovnoměrně nasypeme maliny a takto připravený koláč dáme do trouby na vyhřátý plech. Pečeme dozlatova 40-45 minut.

  • 10

    Vychlazený koláč nakrájíme a podáváme. V chladničce koláč vydrží až 3 dny.

Komentáře k receptu