Čokoládová poleva

Publikováno: 02.11.2015
Čokoládové polevy se na potahování dortů, rolád a dalších druhů sladkého pečiva používají velmi často. Většina z těchto polev se připravuje poměrně snadno a rychle, jednoduchá je i práce s nimi.

Čokoládové polevy se používají poměrně často. Polev ze základem z čokolády je poměrně značné množství, můžete si vybírat podle jejich složení, chuti, konzistence i konečného vzhledu. Využít můžete také polevy profesionální, které jsou v současnosti už skutečně kvalitní.

Druhy čokoládovách polev a jejich příprava

Na přípravu polevy vždy ale používejte prvotřídní suroviny – především čokoládu a kakao.

Temperováním čokolády se zvýší lesk polevy.

Pokud se čokoládová poleva srazí, přidá se do ní lžíce horké vody a důkladně se promíchá.

Základní čokoládová poleva

Suroviny

  • 1 decilitr smetany ke šlehání
  • 100 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření

Postup

Smetanu přivedete do varu a přidáte do ní na malé kousky rozlámanou čokoládu. Hrnec odstavíte ze sporáku a směs mícháte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Můžete využít i mixér.

Pokud je poleva tuhá, naředí se smetanou, řídká se snadno zahustí přidáním čokolády.

Čokoládová poleva z kakaa

Suroviny

  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • 3 lžíce vody

Postup

Všechny suroviny smícháte v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak je za stálého míchání zahříváte, dokud nevznikne hladká poleva.

Je také možné smíchat samostatně kakao a cukr a pak směs smíchat s rozpuštěným tukem.

Moučkový cukr je možné nahradit cukrem krupicovým.

Poleva poměrně rychle tuhne.

Vláčná čokoládová poleva z kakaa

Suroviny

  • 50 gramů másla
  • 10 gramů kakaa
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1,25 decilitru vody

Postup

V misce utřete změklé máslo s kakaem. Dáte vařit vodu s cukrem a pak po částečném prochladnutí přidáváte postupně rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když směs začíná na okrajích tuhnout, je vhodná na potahováním pečiva.

Čokoládová poleva se smetanou

Suroviny

  • 300 gramů tmavé čokolády
  • 5 lžic cukru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání

Postup

V kastrůlku opatrně rozehřejete čokoládu, přimícháte do ní cukr a smetanu a vše necháte rychle a krátce za stálého míchání přejít varem.

Rychlá lesklá čokoládová poleva

Suroviny

  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ledové kaštany
  • 4 lžíce másla nebo ztuženého tuku

Postup

Čokoládu a ledové kaštany rozehřejete v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak do směsi postupně přimícháte máslo nebo tuk až do požadované konzistence.

Poleva má velmi lesklý vzhled.

Lesklá vláčná čokoládová poleva

Suroviny

  • 125 gramů másla nebo Hery
  • 50 gramů ztuženého tuku
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 decilitr mléka
  • 50 gramů kakaa

Postup

V hrnci ve vodní lázni rozpustíte tuky a pak k nim přimícháte ostatní ingredience. Směs pak důkladně rozmixujete mixérem nebo šlehačem, až je perfektně hladká a vláčná.

Poleva je vláčná a velmi lesklá, neláme se a dobře se krájí. Neroztéká se ani při pokojové teplotě, mohou se z ní vytvářet i různé dekorace a ozdoby.

Tuhá čokoládová poleva

Suroviny

  • 250 gramů 100% tuku
  • 200 gramů cukru moučka
  • 50 gramů kakaa
  • 1 lžíce Solamylu

Postup

Ve vodní lázni rozpustíte tuk a v misce smícháte ostatní suroviny. Vše důkladně v hrnci s rozpuštěným tukem promícháte a zahříváte za stálého míchání, dokud nevznikne hladká poleva.

Poleva je vhodná na potahování dortů a rolád i na cukroví, může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.

V chladu vydrží poměrně dlouho a může se vždy opět rozpustit a použít na potahování.

Čokoládová poleva s tukem

Suroviny

  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů ztuženého tuku
  • 1 lžíce oleje

Postup

Všechny suroviny se rozpustí a smíchají v hrnci na vaření ve vodní lázni.

Čokoládová poleva s kávou

Suroviny

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru moučka
  • 40 gramů kakaa
  • 2 polévkové lžíce Solamylu
  • 4 polévkové lžíce studené kávy

Postup

V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte tuk a do něj přidáte kakao, smíchané s cukrem a Solamylem. Vše důkladně promícháte a na závěr polevu dochutíte přimícháním kávy.

Polevu je možné později kávou naředit nebo naopak Solamylem zahustit. 

Tekutá čokoládová poleva na uskladnění

Suroviny

  • 200 gramů cukru krupice
  • 50 gramů kakaa holandského typu
  • 20 gramů kakaového nebo čokoládového pudinku
  • 2,5 decilitru vody
  • 2,5 decilitru mléka

Postup

Vodu přivedete do varu a pak v ní necháte rozpustit cukr. Kakao důkladně promícháte s pudinkovým práškem, směs rozmícháte v mléku a pak ji postupně přiléváte do vařící cukrové vody. Vše se nechá vařit za stálého míchání přibližně 5 minut do zhoustnutí.

Polevu je možné přelít do sklenic a po vychladnutí poměrně dlouho uskladnit v chladničce pro další použití.

Místo kakaa je možné použít čokoládu, v takovém případě se ale množství cukru snižuje na polovinu.

Do polevy můžete pro vylepšení chuti přidat kapku rumu nebo mandlovou trest.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty