Belgický velikonoční dort
Suroviny
- 24 g Cukr moučkový
- 30 g Mouka polohrubá
- 20 g Mouka polohrubá
- 60 g Mandle
- 40 g Cukr moučkový
- 130 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr moučkový
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Mléko plnotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 balení Ztužovač šlehačky
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 59 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 370.1 mg
- Draslík 210.3 mg
- Vláknina 5717.6 mg
- Vitamín A 5717.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 287.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky. Poté postupně vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků. 
- 
                                2Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 40 minut. 
- 
                                3Upečený korpus opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch dortu potřeme krémem, horní část ozdobíme dobře ušlehanou smetanou a posypeme jemnými plátky oloupaných mandlí. 
- 
                                4Krém připravíme z moučné kaše a máslového krému. Ve vodní lázni svaříme v mléce rozšlehanou mouku a vmícháme máslo. Hladkou kaši za občasného míchání necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, prosátým cukrem, kakaovým práškem. Do krému po částech zatřeme moučnou kaši, až vznikne hladký krém. 
- 
                                5Šlehačku smícháme s cukrem a ztužovačem a dobře ušleháme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        