Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Maliny
 - 320 g Borůvky
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 330 g Ostružiny
 - 120 g Cukr krupice
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 100 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Cukr krystal
 - 2.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 133 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 43 mg
 - Draslík 292.3 mg
 - Vláknina 20729.3 mg
 - Vitamín A 20729.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.6 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
 - 
                                2
Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči.
 - 
                                3
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
 - 
                                4
Uvaříme si smetanovou omáčku.
 - 
                                5
Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny.
 - 
                                6
Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.