Severský koláč
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
 - 125 g Cukr krupice
 - 125 g Rýžová moučka
 - 5 g Tresť mandlová
 - 30 g Cukr moučkový
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 g Sůl
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 40 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Džem rybízový
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 208 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 76.6 mg
 - Draslík 29.3 mg
 - Vláknina 2837.5 mg
 - Vitamín A 2837.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těsto: do mísy nasypeme mouku a sůl, vpracujeme do ní máslo a rostlinný tuk, až vznikne drobenka. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Zabalíme je do fólie a chladíme 30 minut.
 - 
                                2
Formu na koláč vymažeme tukem. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a rozložíme ho do formy. Odkrojky uchováme.
 - 
                                3
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a mícháme asi 1 minutu. Sejmeme ze sporáku, necháme trochu vychladnout a pak vmícháme vejce, rýžovou moučku a mandlovou tresť.
 - 
                                4
Dno těsta ve formě potřeme džemem a nalijeme na ně mandlovou hmotu.
 - 
                                5
Vyválíme zbytky těsta a nakrájíme z nich pruhy dlouhé jako koláč. Upravíme je na mlékem navlhčený koláč jako mřížku.
 - 
                                6
Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až náplň nabude a je pružná na dotek. Pokud koláč na povrchu příliš tmavne, přikryjeme jej volně fólií.
 - 
                                7
Koláč vyjmeme z trouby, pocukrujeme a podáváme teplý nebo studený.