Koláč se sněhem a citronem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 90 g Solamyl - bramborový škrob
  • 60 g Citronová kůra
  • 175 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 3 g Sůl
  • 30 g Cukr moučkový
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr krupice
  • 160 ml Šťáva citrónová
  • 600 ml Voda pitná
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 447 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 160 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 200.1 mg
  • Draslík 59.5 mg
  • Vláknina 1272 mg
  • Vitamín A 1272 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: do mísy prolijeme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo

  • 2

    a zpracujeme prsty s moukou na drobenku.

  • 3

    Přidáme žloutek a přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme chladit asi na 30 minut.

  • 4

    Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .

  • 5

    400 ml vody uvedeme do varu. Zalijeme 200 ml vody s rozmíchanou bramborovou moučkou. Povaříme jen krátce do husta (jako pudink). Zašleháme citronovou kůru, šťávu a cukr.

  • 6

    Krém necháme prochladnout. Nakonec zašleháme žloutky. Rozetřeme na předpečené těsto.

  • 7

    Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr. Sníh nastříkáme sáčkem s ozdobnou trubičkou pravidelně po celém koláči. Pečeme 30-45 minut dozlatova. Podáváme teplý nebo studený.

Komentáře k receptu