Velšský citronový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Citronová kůra
  • 375 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr moučkový
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 2 g Sůl
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Šťáva citrónová
  • 9 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 542 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 159 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 293.3 mg
  • Draslík 86.6 mg
  • Vláknina 1060 mg
  • Vitamín A 1060 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: vezmeme mouku, sůl, přidáme máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Vmícháme cukr a spojíme vejcem na měkké hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.

  • 2

    Těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .

  • 3

    Ušleháme vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu, cukr. Umícháme dohladka a nalijeme na předpečené těsto.

  • 4

    Pečeme 35-40 minut, až citronová náplň ztuhne. Pokud koláč rychle tmavne, přikryjeme ho volně fólií.

  • 5

    Koláč necháme trochu vychladnout a pak jej pocukrujeme.

Komentáře k receptu