Kalifornský čokoládový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 175 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Káva instantní
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 531 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 126.1 mg
  • Draslík 30.7 mg
  • Vláknina 2800 mg
  • Vitamín A 2800 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: sůl a máslo prsty zpracujeme s moukou na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto.

  • 2

    Těsto zabalíme a dáme na 30 minut vychladit. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až okraje koláče začnou hnědnout.

  • 3

    Koláč vyjmeme z trouby a zmírníme teplotu na 190 °C.

  • 4

    Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do menšího hrnku. Přidáme máslo. Hrnek vložíme do vroucí vodní lázně. Mícháme, až jsou čokoláda s máslem krémovité. Vyjmeme z vodní lázně a necháme prochladnout.

  • 5

    Vejce šleháme s cukrem, přidáme smetanu a do tohoto základu zašleháme změklou čokoládu s máslem a kávu.

  • 6

    Na předpečený koláč rozetřeme připravenou čokoládovou náplň. Pečeme asi 30-35 minut. Když náplň ztuhne, je koláč upečený. Před podáváním nastříkáme na koláč růžičky ze šlehačky.

Komentáře k receptu