Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Borůvky
  • 150 g Maliny
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr krupice
  • 130 g Ostružiny
  • 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko plnotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 508 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 72 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 255 mg
  • Draslík 130.4 mg
  • Vláknina 6900.3 mg
  • Vitamín A 6900.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 260.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena). Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny.

  • 2

    Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 3

    Omyjeme si lesní ovoce: maliny, ostružiny a borůvky. Ovoce necháme okapat a oschnout.

  • 4

    Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citróonové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 5

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme s 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 6

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 7

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 8

    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

  • 9

    Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho a ozdobíme lesním ovocem do kruhu tak, aby ovoce nepokrývalo celou vrstvu krému.

Komentáře k receptu