Tagliarini s gorgonzolou
Suroviny
- 225 g Sýr Gorgonzola
 - 400 g Těstoviny tagliarini
 - 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 špetka Šalvěj čerstvá
 - 4 l Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.3 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 612 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 1089 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 109.5 mg
 - Draslík 10.1 mg
 - Vláknina 12308 mg
 - Vitamín A 12308 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo necháme rozpustit ve woku, přidáme 175g rozdrobeného sýra a rozpustíme. Přidáme víno, smetanu a solamyl a šleháme, až se vše spojí. Vmícháme nasekanou šalvěj, sůl, pepř. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Odstavíme ze sporáku.
 - 
                                2
Lehce osolenou vodu přivedeme v hrnci k varu, přidáme tagliarini a lžíci oleje, vaříme 10 minut, poté těstoviny necháme okapat a promícháme se zbylým olivovým olejem. Dáme do servírovací mísy a udržujeme teplé.
 - 
                                3
Ohřejeme omáčku, přelijeme jí těstoviny, zasypeme zbývajícím sýrem a podáváme.