Humři plnění bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Humr
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Strouhanka
  • 20 g Zázvor celý
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Limetka
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Olej sezamový
  • 6 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 323 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 891 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 154.5 mg
  • Draslík 504.1 mg
  • Vláknina 3033 mg
  • Vitamín A 3033 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vnitřní straně rozstřihneme nůžkami humří krunýř. Opatrně ho oddělíme od masa, aby nepraskl. Na hřbetní straně humry podélně nařízneme do hloubky asi 2 centimetry. Z vnitřností vyjmeme černé střevo, humry omyjeme vodou a vysušíme.

  • 2

    Limetku opláchneme, osušíme a ostrouháme z ní kůru. Šťávu z limetky vymačkáme a jednou lžicí šťávy pokapeme humry.

  • 3

    Česnek zbavíme slupky, 2 stroužky česneku prolisujeme a promícháme s máslem. V misce smícháme strouhanku s polovinou čajové lžičky soli, přidáme špetku černého pepře, bylinky a špetku cayenského pepře.

  • 4

    Česnekové máslo natřeme na humry. Korýše potom obalíme ve strouhance smíchané s bylinkami a vložíme je zpátky do jejich krunýřů. Na napařovací vložku naskládáme humry a marinujeme.

  • 5

    Omytou chilli papričku rozřízneme a odstraníme z ní semena a posekáme na drobné kousky. Do misky vlijeme sójovou omáčku, zázvor, nasekanou chilli papričku, vlijeme sezamový olej a vsypeme cukr. Mícháme, dokud se v ingrediencích nerozpustí cukr. Nakonec ještě prolisujeme zbylý stroužek česneku a přidáme k ostatním ingrediencím.

  • 6

    Do woku vlijeme 500 ml vody, přidáme limetkovou šťávu společně s ostrouhanou kůrou. Dovnitř woku umístíme napařovací vložku s humry a zakryjeme poklicí. Po dobu 30 minut humry napařujeme. Naservírujeme na talíře a přelijeme sójovou omáčkou.

Komentáře k receptu