Chodské koláče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 600 g Povidla švestková
  • 1500 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 220 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 70 g Droždí
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 100 ml Rum
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Slivovice
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • 3 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1030 kcal
  • Sacharidy 133 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 677 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 99 g
  • Cholesterol 195.9 mg
  • Draslík 412 mg
  • Vláknina 7607.8 mg
  • Vitamín A 7607.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kvásek připravíme z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Vše rozmícháme opatrně v hrnku a necháme 10 minut odpočívat, dokud kvásek nevyběhne. Hrozinky namočíme na 60 minut do rumu.

  • 2

    V míse rozšleháme 1 vejce, žloutky, přidáme cukr, sůl, mouku, máslo, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum, slunečnicový olej, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout.

  • 3

    Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, pomocí válečku vyválíme kola a necháme ještě 10 minut kynout. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 4

    V míse smícháme tvaroh, cukr, smetanu, rum, pomerančovou kůru, škrob, máslo a důkladně promícháme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a pak je opatrně přimícháme do tvarohové směsi.

  • 5

    V další míse smícháme švestková povidla, pomerančovou šťávu, teplou vodu, slivovici a škrob.

  • 6

    Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň. Švestkovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a zdobíme různými ornamenty rozetřenou tvarohovou náplň. Navrch na koláče ještě poklademe hrozinky a posypeme mandlemi.

  • 7

    Takto připravené koláře vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.

Komentáře k receptu